Karabalık (Clarias gariepinus) ve Avcılığı



Karabalık, Clarias gariepinus (Eş bilimsel ismi C. lazera) Güney Afrika’daki Orange Nehri’nden başlayarak, tüm Afrika, Ortadoğu ve Türkiye’de yayılış gösterir. Ülkemizde Antalya’dan Hatay’a kadar olan sahil kuşağındaki durgun ve akarsularda rastlanır.
Hatay bölgesinin en büyük su kaynağı Asi Nehrinde, bol miktarda bulunmaktadır. Yine neredeyse tamamen kurutulmuş olan Amik gölü ve ovası ençok bulunduğu yerler arasındadır. Göl kurutulmadan önce bahar ve kış aylarında genişleyip yaz aylarında daralmaktayken kuruyan ve gölün çekildiği alanlardaki ufak su birikintilerinde binlercesini toplamak mümkündü.
Bu bölgede doğadan yavru toplanarak yetiştiriciliği yapılmaktadır. Karabalık dünyada Afrika kedi balığı olarak tanınmakta ve Afrika’da 1970’li yıllardan bu yana ticari potansiyeli ile dikkat çekmektedir.


Yayına benzeyen ve onunla aynı grupta fakat farklı ailede ( Clariidae =hava soluyan yayınlar) yer alan kara balık Gelinbalığı ve Sekizbıyık adıyla da anılır. Boyu 170 cm ye ağırlığı 60 kg ya kadar olur.



Vücut uzundur, yayın balığına benzer fakat sırt yüzgecinin daha büyük ve ağızda 4 çift bıyığın bulunuşu ile ondan ayrılır.




Yayın Balığı


Ağız etrafındaki bıyıkların bir çifti üst çeneden, üç çifti ise alt çeneden çıkar. Uzun bıyıkların boyu baş boyunu geçebilir. Başın üst kısmında çok miktarda granüllü yapılar mevcuttur. Gözler küçüktür. Anal yüzgeç kuyruk yüzgecine kadar uzanır. Sırt yüzgeci, göğüs yüzgeçlerinin biraz gerisinden başlar, kuyruk yüzgecine kadar uzanır. Kuyruk yüzgeci tek loplu ve serbest kenarı yuvarlaktır. Vücut rengi ortama göre değişir. Çoğunlukla sırt kısmı kahverengi veya esmer yeşil, karın bölgesi ise kirli beyazdır. Genç bireylerde koyu renkli vücut boyunca uzanan bir bant görülür. Lezzetli ve az kılçıklı bir balıktır.





Karabalıklar solungaç boşluğunun üzerinde, kafatasının her iki yanında içerde yer alan dalcıklı bir çift yardımcı solunum organına sahiptir. Atmosferdeki oksijenden faydalanabilmesi ve oksijence fakir sığ çamurlu sularda bile yaşayabilmesi nedeniyle Afrikada ve Uzakdoğuda küçücük havuzcuklarda bile yetiştirilmektedir.





Tabanı çamurlu, milli ve sığ sularda dipte açtığı yada bulduğu oyuklarda, bitkilerin kök ve gövde kalıntıları altında yuvalanır. Gün içerisinde kuytuluklarda, kamışlıkların ve kıyıdaki yapılı bitkilerin gölgeliklerinde gizlenen sekizbıyıklar günbatımıyla birlikte hareketlenmeye, av aramaya başlarlar. Yakın bölgelerde yer almaları ve vücut özelliklerinin benzerliği nedeniyle yaşadığı yerlerde gelebicin olarak da tanınan yayın ile (Silurus glanis) karıştırılır.
Pulsuz olan vücudu kalın derisi altında yer alan mukus bezlerinin yoğun salgısından ötürü oldukça kaygandır. Genel renk karın bölgesi dışında siyah zemin üzerine koyu gri mermer desenli olup solungaçların alt kısmıyla alt çene ve karın bölgesi ise kirli beyazdır.

Etçil bir balıktır. Oldukça gelişmiş tat alma ve hareket algılama duyularıyla ölü ya da canlı yiyebileceği her türlü hayvansal besini görüş imkanı bulunmayan bulanık sularda bile bulabilecek kabiliyettedir. Yumuşakçaları, sazan gibi balıkları, kerevitten kurbağaya kadar hemen her türlü canlıyı avlayarak hayatını sürdürür.
Solungaç boşluğunun üzerinde, kafatasının içinde her iki yanında yer alan organ ve nemli derisi sayesinde doğrudan güneş ışığına maruz kalmadığı ve derisi kurumadığı sürece şaşılacak kadar uzun süreler belirli miktarda atmosferik havayı soluyarak hayatta kalabilirler.


AVCILIĞI


Hayvan sakatatları ve balıkla yemlenmiş dip (bırakma) oltalarıyla avlanır. Yörede çıkan balığın büyüklüğüne göre uygun misina kalınlığı ve kanca büyüklüğü seçilmelidir.

Yorumlar

Unknown dedi ki…
Karabalığın lağım fareside yediği söyleniyor.doğrumu acaba bilgi verirseniz memnun olurum

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ay ve Balıkçılık

Lüfer Balığı (Çinekop, Sarıkanat, Kofana) Avlama Yöntemleri

Kumsal Kıyılarda Balık Avlamada Kullanılabilecek Farklı Bir Yöntem